Inmultire

Violetele africane pot fi inmultite prin diverse metode, foarte facil. In fapt violetele africane sunt foarte usor de inmultit. Cu putina pasiune timp de 2 luni puteti obtine pui din orice planta de saintpaulia. Cred ca cea mai raspandita metoda de inmultire este prin separarea plantei. Nu va speriati, imediat veti intelege cat de usor este sa faceti acest lucru.

Prima metoda pe care o supun atentiei este cea prin detasarea puilor deja existenti. Priviti atent o planta care are o varsta mai mare de 7-8 luni si printre frunze veti observa pui de violete. Puiul de violeta se afla in partea superioara a cresterii frunzei, la confluenta frunzei si tulpinii. Cea mai usoara metoda este sa decupati atent acest pui si sa il plasati intr-un rezervoar mic. Nu uitati sa adaugati in rezervoar apa. Aceasta metoda este una naturala si se recomanda desi sunt alte metode mai usoare si mai productive. Ca rezervoar pot servi cutiile de plastic in care se vand ouale sau fundul unei sticle de PET (plastic). Puisorul de violeta trebuie sa fie de cel putin 1-1,5 cm, daca e mai mic poate piere usor.

In unele cazuri puteti vedea ca din acelasi vazon au crescut doua plante. Poate fi planta mama si planta fiica care s-au dezvoltat in simbioz dar pana la un anumit timp. Daca sunt lasate atunci plantele se sufoca. In asa caz va propun sa separati plantele ca sa:

– Aveti doua exemplare,

– Nu pierdeti plantele sufocate.

Detasarea butasilor de frunza.

Priviti atent planta. Impartiti imaginar rozeta frunzelor in 3 inele circulare:

1. Primul inel circular este inelul circular nou, cu frunze noi in total vro 5-7 frunze. INELUL ROŞU.

2. Inelul circular de mijloc. Sunt frunzele mature sau inelul circular 2. INELUL GALBEN.

3. Inelul circular de periferie sau inelul circular 3. INELUL ALBASTRU.

Desigur desenul meu deloc nu arata a unul profesionist. Oricum poate sa va ajute sa intelegeti cum vad eu aceasta delimitare. Deci, frunzele de regula sunt prelevate din inelul nr.3 (albastru). Frunzele din randul 3 sunt cele mai mari, oricum in curand au sanse sa piara. Specialistii afirma ca frunzele de pe inelul 2 au sanse mai mari de inradacinare dar eu totusi folosesc randul 3 pentru a nu ciupi din rozeta de ici colo, totusi forma rozetei si inflorirea sunt cel mai important lucru la violete.

Intr-o lectie ceva mai devreme am descris modalitatea de decupare a unei frunze de la tulpina plantei.

Vezi: Lectia 1: plantam o frunza de violeta https://violetele.wordpress.com/2012/01/04/lectia-1/

Mai cititi odata acest articol deoarece va raspunde la unele tehnici de baza.

Revin, frunza se planteaza in substrat cu taietura in sus pentru a favoriza cresterea puilor. Folositi la inradacinare recipiente de dimensiuni mici, eu am folosit o perioada indelungata paharele de plastic de unica folosinta de 100gr. In asa caz aceste pahare nu mai sunt de unica folosinta ba chiar puteti spune ca dati a doua viata acestor pahare.

Puteti folosi o modalitate de fortare a cresterii puilor prin decuparea partii de sus a frunzei mama pusa la inradacinat, circa 25-30% din frunza. Frunza mama astfel este impiedicata sa mai creasca si este fortata sa scoata frunzulite tinere. Altii taie frunza doar dupa ce incep sa se intrezareasca primele frunzulite pentru ca substantele nutritive sa fie dirijate spre acestea din urma. De regula frunza pusa la inradacinat face radacini in 3 saptamani, iar primele frunzulite noi apar in urmatoarele 3 saptamani. Iarna inradacinarea se incetineste iar primavara si toamna este timpul ideal pentru a creste pui noi. Puteti incepe inradacinarea cu 20 februarie si sa continuati pana in toamna. Daca veti respecta conditiile prielnice, insolare, umiditate, inlocuirea substratului atunci puteti inradacina tot anul. Nu e nici o graba cu transplantarea puilor. Veti intelege cand trebuie efectuata mutarea in alt vazon prin faptul ca plantele sunt multe si devin neincapatoare. Inradacinarea prin butasi de frunza pusi in apa se face mai sigur, iar numarul de plante inradacinate este mai mare. Eu de circa 3 ani folosesc ca metoda de baza cea a inradacinarii pe substrat deoarece am frunze destule si chiar daca pier unele nu e mare pierdere.

Va doresc inradacinari placute si violete inflorite.

Reclame
3 comentarii

3 gânduri despre „Inmultire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s